Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc αρ. αδ. 3750/19.5.97

 

 

Ψυχολογική Αποκατάσταση - Αγώνας για Ζωή στη Χρόνια Ασθένεια

 

 

Βρίσκεστε στην ενότητα

1. Ψυχική Υγεία - Συναισθήματος, Προσωπικότητας, Συμπεριφοράς

 

Αγώνας για Ζωή στη Χρόνια Ασθένεια

Ψυχολογική Αποκατάσταση

 

 

 

Αγώνας για Ζωή

   αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου BSc. MSc.

 

Αγωνιζόμαστε με πολλαπλή ευφυΐα και εκγύμναση του νου για να πετύχουμε ολοκληρωμένα αποτελέσματα στην σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία, δηλαδή ευφυή σταδιοδρομία.

 

Ο "αγώνας για ζωή" είναι μια υπηρεσία ψυχολογικής παρέμβασης που απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν θέματα υγείας (χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης, αναπνευστικά νοσήματα, δερματολογικά νοσήματα, ρευματικές παθήσεις, αιματολογικές παθήσεις, παραπληγίες, επιληψία, παχυσαρκία, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, νοητική στέρηση, φάσμα αυτισμού, άνοιες κ.α., συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων κληρονομικών, γενετικών ασθενειών) και είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα (>3 μήνες), ή συχνά, σε νοσοκομείο, ίδρυμα, κλινήρεις, ή περιορισμένοι κατ' οίκον, και σε εκείνους τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που αυτά τα ζητήματα υγείας επηρεάζουν την εργασιακή τους απόδοση, τις σχέσεις τους, ή την ικανοποίηση από την καθημερινή τους ζωή.

Μια χρόνια ασθένεια είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα που προκαλεί σημαντική αδυναμία ή πόνο, αλλαγές και περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες, παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή, φόβο για την εξέλιξη της ασθένειας ή το θάνατο, το στρες της διάγνωσης, της θεραπείας ή της υποτροπής, και έχει αναπόφευκτη επίδραση σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

 

Χρόνιες Ασθένειες και Ψυχική Υγεία, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

https://www.who.int/nmh/en/?fbclid=IwAR2T9TazjMZiyo2HfZolK7-k9riFpWcQUxLdKeXOdXELSSKr5z_iHRkL9A4

 

 

Ψυχική Ευημερία

Εσείς πώς πιστεύετε ότι μετριέται η ευημερία σας, ή αλλιώς, η ποιότητα της ζωής σας;

Με το ετήσιο εισόδημα και τις καταθέσεις σας;

έναν όμορφο χώρο κατοικίας;

μια εργασία με κύρος;

τις κοινωνικές διασυνδέσεις σας;

τα πτυχία σας;

το όμορφο και καθαρό φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε;

τη συμμετοχή σας στη λήψη των αποφάσεων της τοπικής κοινότητας;

την ποσότητα και το περιεχόμενο του ελεύθερου χρόνου σας;

τα θέματα υγείας και ασφάλειας που σας απασχολούν;

 

Μήπως μετριέται, πέρα και πάνω από όλα αυτά, με την ψυχική ευημερία σας;

Ψυχική ευημερία διαθέτει ο άνθρωπος

που έχει επίγνωση του δυναμικού του (των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του) και το αξιοποιεί κατάλληλα,

που μπορεί να αντιμετωπίζει τις στρεσσογόνες καταστάσεις της ζωής,

που μπορεί να δημιουργεί έργα,

που μπορεί να συνεισφέρει στην "οικογένειά" του (ζεύγος, οικογένεια, φίλοι, συγγενείς κλπ.), στην κοινότητά του και στον κόσμο.

 

Με την υπηρεσία μας "αγώνας για ζωή" υποστηρίζουμε συμβουλευτικά, θεραπευτικά και εκπαιδευτικά πρόσωπα, φροντιστές και οικογένειες να καλλιεργήσουν ψυχική ευημερία.

 

 

Πώς βοηθάμε τον χρόνιο ασθενή

Συνεργαζόμαστε μαζί σας πάνω σε εννέα άξονες:

  1. Λέξεις: Συζητάμε μαζί σας και σας τροφοδοτούμε με αξιόλογα κείμενα για να σκεφτείτε και να συζητήσουμε πάνω σε θέματα του ενδιαφέροντός σας.

  2. Επιστήμη: Προσδιορίζουμε τον τομέα του ενδιαφέροντός σας και βρίσκουμε τρόπους να ασχοληθείτε ενεργητικά μαζί του, οργανώνοντας ένα project.

  3. Τέχνη: Σας δίνουμε ερεθίσματα από δημιουργίες μας και σας διευκολύνουμε να βρείτε τον δικό σας τρόπο δημιουργικής έκφρασης.

  4. Σώμα: Η αναπνοή σας, η ηλιοθεραπεία, ενεργητικές και παθητικές ασκήσεις (όπως περπάτημα ή μασάζ), η διατροφή σας ως στάση ζωής, αποτελούν το υπόβαθρο για να αποδώσει η μεθοδολογία μας.

  5. Ήχος: Μουσικές και στίχοι της επιλογής σας ή άλλων στέκονται αφορμή για σκέψεις και συναισθήματα.

  6. Συναίσθημα: Σας διευκολύνουμε να αναγνωρίσετε και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, καθώς και να τα αντιμετωπίσετε μέσα από τη σχέση τους με τις σκέψεις και τη συμπεριφορά.

  7. Σχέσεις: Σας υποστηρίζουμε να κατανοήσετε και να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με σημαντικούς στη ζωή σας ανθρώπους.

  8. Φύση: Σας εμπνέουμε με τα ερεθίσματα από τις περιηγήσεις μας και τον αγροτουρισμό μας. Ταξιδεύουμε νοητά ή κυριολεκτικά μαζί.

  9. Ύπαρξη: Ποια είναι η φιλοσοφία της ζωής σας, εάν σας ενδιαφέρει να το διερευνήσετε ή να το συζητήσουμε, και πώς αυτή συνδέεται με την πίστη σας, το θρήσκευμά σας;

 

Πώς βοηθάμε την οικογένεια του χρόνιου ασθενή

Η φροντίδα των χρόνιων ασθενών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικογένειά τους, επιφέροντας σημαντικές συνέπειες στη λειτουργία και τη δυναμική της οικογένειας.

Συνεξάρτηση είναι το ψυχολογικό φαινόμενο όπου, όταν πάσχει ένα μέλος της οικογένειας, επηρεάζονται και κλονίζονται όλα τα μέλη.

Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στους περιθάλποντες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή και της οικογένειάς του.

 

 

Ενημερωθείτε:

 

 

 

Πρόγραμμα Αποκατάστασης

γνωσιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών λειτουργιών

λόγω νευρολογικών, χρόνιων, ψυχικών ασθενειών, ειδικών αναγκών και αναπηρίας

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου BSc. MSc.

 

Υποστηρικτικό Πρόγραμμα Φροντίδας με ολοκληρωμένη παρέμβαση στο σπίτι μετά από (παρατεταμένη) νοσηλεία ή λόγω μόνιμης βλάβης

 

Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, σχεδόν κάθε οικογένεια έχει έναν άνθρωπο που χρειάζεται την φροντίδα της αποκατάστασης των γνωσιακών, των συμπεριφορικών και των συναισθηματικών του δεξιοτήτων, και μαζί με αυτά την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και των σχέσεων του.

 

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε γενικά για τις δυνατότητες που προσφέρουμε και συζητήστε μαζί μας τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και χρειάζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα.

 

Καταστάσεις που επηρεάζουν τις γνωσιακές, τις συναισθηματικές και τις συμπεριφορικές λειτουργίες ανθρώπων κάθε ηλικίας:

Σχεδιάζουμε και ανανεώνουμε διαρκώς το ολοκληρωμένο μας πρόγραμμα ψυχολογικής αποκατάστασης σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας, την εξειδικευμένη συνεχιζόμενη εκπαίδευση που λαμβάνουμε και αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία μας.
Την επιμέλεια, την εποπτεία και την ψυχοεκπαιδευτική/θεραπευτική εφαρμογή του προγράμματος έχει η ψυχολόγος BSc MSc Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

Το πρόγραμμα, σε επίπεδο καλλιέργειας δεξιοτήτων, εφαρμόζεται από την εξειδικευμένη σύμβουλο στην βιωματική εκπαίδευση Σοφία Ν. Τριπερίνα.

 

 

Μέσω του προγράμματος επιδιώκεται η συστηματική και βασισμένη σε επιστημονικές μαρτυρίες (evidence-based) καλλιέργεια των ακόλουθων δεξιοτήτων:

 

 

_______________________________

Λεκτική - Γλωσσική ευφυΐα

Αφήγηση ιστοριών

Η αφήγηση ιστοριών σε ασθενείς και χρονίως πάσχοντες, σε συνδυασμό με την κατάλληλη επεξεργασία της αφήγησης, η επιστημονική έρευνα μαρτυρά ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την αποκατάσταση των γνωσιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσλειτουργιών.

 

_______________________________

Λογικομαθηματική ευφυΐα

Επιτραπέζια παιχνίδια

Δεν είναι μόνο η επιλογή των κατάλληλων κατά περίπτωση παιχνιδιών, αλλά και ο τρόπος που παίζεται ένα παιχνίδι με έναν ασθενή ή χρονίως πάσχοντα, ώστε να καθίσταται η διαδικασία του παιχνιδιού αναπτυξιακό και θεραπευτικό εργαλείο για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

 

_______________________________

Οπτικοχωρική ευφυΐα

Κατασκευές με πηλό και χειροτεχνίες

Η τέχνη αξιοποιείται ανέκαθεν ως θεραπευτικό μέσο. Η επιλογή της κατάλληλης για κάθε ξεχωριστή περίπτωση χειροτεχνίας (ζωγραφική, κατασκευές με πηλό, κέντημα, πλέξιμο, χαρακτική κ.α.) βελτιώνει τη διάθεση, την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση του ασθενούς και χρονίως πάσχοντος, ενώ χαλαρώνει από την ένταση και προετοιμάζει την επίλυση ενδοψυχικών και διαπροσωπικών συγκρούσεων.

 

_______________________________

Σωματική-Κιναισθητική ευφυΐα

Σωματική χαλάρωση και μασάζ

Η τέχνη της αφής και των χειρομαλλάξεων, η εξάσκηση στη διαφραγματική αναπνοή, η σωματική σύσφιξη και χαλάρωση κατά Jacobson, κ.α. είναι εξαίσιες τεχνικές στην αποκατάσταση που αξιοποιούνται προσεκτικά και με κατάλληλο τρόπο σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται.

 

_______________________________

Μουσική-Ρυθμική ευφυΐα

Μουσική, τραγούδι, χορός

Η μουσική, ο χορός και το τραγούδι αξιοποιούνται ως ειδικά επιλεγμένα και δοκιμασμένα μουσικοκινητικά εκφραστικά μέσα στην αποκατάσταση. Ο ασθενής και ο χρονίως πάσχων παρακινείται να συμβάλλει στην θεραπεία του τραγουδώντας, χορεύοντας, παράγοντας ή ακούγοντας μουσική με κατάλληλα μέσα που διεγείρουν το σώμα και την ψυχή, βελτιώνοντας τη διάθεση και τη δύναμη, σωματική και ψυχική.

 

_______________________________

Ενδοπροσωπική ευφυΐα

Θεατρικό παιχνίδι

Η επιλογή και η υπόδυση ρόλων που συχνά έχουν σχέση με την προσωπική ιστορία του ασθενούς / χρονιώς πάσχοντος, δίνει την ευκαιρία να δραματοποιηθεί ένα πρόβλημα και να δοκιμαστούν εναλλακτικές προσεγγίσεις στην εξέλιξη και στη λύση του. Άλλοτε πάλι, η συζήτηση θεατρικών έργων και χαρακτήρων αξιοποιείται για αναγωγές σε προσωπικά ζητήματα και διευκολύνει την αναθεώρηση ή την επίλυσή τους.

_______________________________

Διαπροσωπική ευφυΐα

Συζήτηση για συναισθήματα, ιδέες και πράξεις

Η καλλιέργεια των διαπροσωπικών δεξιοτήτων μέσα από συζήτηση για συναισθήματα, ιδέες και πράξεις είναι βασική παραμέτρος για την αποκατάσταση. Μέσα από την σχέση συμβούλου-συμβουλευόμενου, φροντιστή-φροντιζόμενου, εκπαιδευτή-εκπαιδευόμενου, θεραπευτή-θεραπευόμενου, δουλεύονται και οι σχέσεις με την οικογένεια. Ο βιωματικός εκπαιδευτής, θεραπευτής και σύμβουλος του CleverCareer, με πολλή εμπειρία και αγάπη για αυτό που κάνει ενεργοποιεί την διάθεση για το ζωντάνεμα της επικοινωνίας και των σχέσεων. Εκπαιδεύει επίσης στην κατάλληλη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επιτελούν -όταν αξιοποιούνται σωστά- κοινωνικό ρόλο.

 

_______________________________

Φυσιοκρατική ευφυΐα

Φυτώριο, υγειινά γλυκίσματα, μικροί περίπατοι

Μικροί περίπατοι, σπιτικά γλυκίσματα με τις κατάλληλες πρώτες ύλες και η φροντίδα των οικιακών φυτών είναι καταπληκτικές μέθοδοι αποκατάστασης, όταν ο σύμβουλος ξέρει τι και πώς να το κάνει και το κάνει με ειλικρινή αγάπη για τον πάσχοντα!

 

_______________________________

Υπαρξιακή ευφυΐα

Περιποίηση ψυχής

 

Η ενασχόληση με τις υπαρξιακές ανάγκες των ασθενών και χρονίως πασχόντων συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στην αποκατάστασή τους. Η προσευχή και η έκφραση της πίστης με τον προσωπικό τρόπο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή και χρονίως πάσχοντα, μεθοδεύεται με ευαίσθητο και τρυφερό τρόπο μέσα στα πλαίσια του συνολικού προγράμματος της αποκατάστασής του.

 

 

 

_______________________________

 

Εφαρμογή προγράμματος

 

Τον επαγγελματικό ρόλο της παροχής υπηρεσιών ψυχολογικής αποκατάστασης των γνωσιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών λειτουργιών, έχει η εξειδικευμένη σύμβουλος στη βιωματική εκπαίδευση Σοφία Ν. Τριπερίνα που διαθέτει πολλαπλά προσόντα, πολυδιάστατη εμπειρία, ισχυρή προσωπικότητα, υπομονή και ευσυνειδησία, διαμορφώνοντας σχέση αγάπης και ενδυνάμωσης με τους ανθρώπους που αναλαμβάνει - σχέση ζωής!

 

 

Η Σοφία Τριπερίνα σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έκανε μεταπτυχικό στο University of Wales Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Δια Βίου Μάθησης και έχει μετεκπαιδευτεί στη συμβουλευτική στην Ιρλανδία, στη διαμεσολάβηση, στην αποκατάσταση ανοϊκών ασθενών και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Διαθέτει 20ετή εμπειρία στο coaching και στη βιωματική εκπαίδευση. Ασχολείται από τα φοιτητικά της χρόνια μέχρι σήμερα με το θέατρο, τις δραστηριότητες στη φύση, τον αθλητισμό και τα extreme sports.

Kινητό τηλέφωνο: +306977702873

 

 

 

Παρατηρητήριο Έρευνας - Research Observatory

 

Η επιστημονική έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της εξάσκησης στη μνήμη (βραχυπρόθεση και μακροπρόθεσμη), στην προσοχή, στην αντίληψη και κριτική σκέψη, στην επίλυση προβλημάτων, στις λεκτικές, οπτικοχωρικές, κιναισθητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, επικοινωνιακές και συμπεριφορικές δεξιότητες σε μια σειρά νευρολογικών, χρόνιων και άλλων παθήσεων.

 

__

Η αλλαγή κάνει καλό στον εγκέφαλο. Η ποικιλία δραστηριοτήτων σχετίζεται με καλύτερη μνήμη, προσοχή, λογική αιτιολόγηση, ταχύτητα επεξεργασίας, λεκτική ευφράδεια, σύμφωνα με έρευνα σε ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας 56 ετών που παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια.
 

Change is good for the brain. Greater activity diversity is associated with higher cognitive functioning across adulthood.


https://academic.oup.com/psychsocgerontology/
advance-article-abstract/doi/
10.1093/geronb/gbaa020/5728535
 

__

http://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpne0000141

 

__

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/
10.1177/0963721418755385

 

__

Χρόνιες Ασθένειες και Ψυχική Υγεία, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

https://www.who.int/nmh/en/?fbclid=IwAR2T9TazjMZiyo2HfZolK7-k9riFpWcQUxLdKeXOdXELSSKr5z_iHRkL9A4

 

__

 

 

 

Copyright, 2000-2020, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2020

 

 

Συνδεθείτε μαζί μας