Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Μαθήματα Ευελιξίας Εγκεφάλου

εγκεφαλική γυμναστική (ψυχολογικό coaching) για την καλλιέργεια της συναισθηματικής ευφυίας

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

στα πλαίσια του project "intrip-talks-city"

 

Τον Απρίλιο ανοίγουμε το φάκελο για την «ευελιξία του εγκεφάλου», ένα βασικό θέμα για όλους.

 

 

 

Η Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy, έχει αναπτύξει και δοκιμάσει στα πλαίσια της 20ετούς επιστημονικής και επαγγελματικής εμπειρίας της, ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει την κριτική σκέψη, την αυτοδιαχείριση και την αποτελεσματικότητα, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα αποτελείται από δώδεκα μαθήματα που διδάσκονται στα πλαίσια μιας δυναμικής σχέσης μεταξύ ψυχολόγου και εκπαιδευόμενου που βασίζεται σε βιωματική μεθοδολογία και σε πολύ προσεγμένες και καλά επιλεγμένες ασκήσεις. Εντοπίζονται οι δυνατότητες του εκπαιδευόμενου και οι αδυναμίες του, ενώ διευκολύνεται και ενδυναμώνεται για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και την άμβλυνση των αδυναμιών του.

 1. Επίλυση προβλημάτων, επιμονή, διαχείριση παρορμητικότητας

 2. Μεταγνώση, σκέψη για τη σκέψη

 3. Διατύπωση ερωτήσεων και μεθοδολογία έρευνας

 4. Συλλογή δεδομένων με όλες τις αισθήσεις

 5. Ακρόαση με ενσυναίσθηση, αποτελεσματική επικοινωνία

 6. Γνωστική ασυμφωνία, εσωτερική σύγκρουση και αντιμετώπιση άγχους

 7. Δημιουργική σκέψη, έξι τρόποι εναλλακτικής σκέψης

 8. Ενδιαφέρον και αυτοπαρακίνηση για εννέα τομείς δυνατοτήτων

 9. Διαχείριση αποτυχίας και ανάληψη ρίσκου με υπευθυνότητα

 10. Δημιουργικότητα, φαντασία, καινοτομία, χιούμορ

 11. Προυπάρχουσα γνώση, διασύνδεση γνώσεων, εφαρμογή σε νέες καταστάσεις

 12. Ομαδική εργασία

 

Coaching: Εγκεφαλική γυμναστική για ψυχική υγεία και ευημερία

Υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, ο εγκέφαλός του γερνάει, όπως γερνάει και το σώμα του, άρα φθίνουν οι λειτουργίες του. Πράγματι ο εγκέφαλος συρρικνώνεται με την πάροδο των ετών. Όμως, σε έναν ενήλικο οι νευρώνες συνεχίζουν να δημιουργούν νέες συνάψεις όσο συνεχίζει να μαθαίνει νέα πράγματα. Για τον εγκέφαλο έχει περισσότερη σημασία το πώς συνδέονται σε κυκλώματα μεταξύ τους διάφορες περιοχές του, παρά το πόσο άρτια δουλεύει κάθε περιοχή ξεχωριστά. Οι νέες συνάψεις αποτελούν νέο διανοητικό δυναμικό. Έτσι, όσο ένας άνθρωπος ασκείται διανοητικά, τόσο παρατείνει την εγκεφαλική του νεότητα. Οι ανήλικοι, που έτσι κι αλλιώς χτίζουν εγκεφαλικές συνάψεις μέσω της μάθησης καθώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν σωστά και ολοκληρωμένα, όταν λαμβάνουν ευκαιρίες εγκεφαλικής εκγύμνασης. Χωρίς αυτές τις ευκαιρίες, τυχόν αρνητικές εμπειρίες (μειωμένα ή ακατάλληλα ερεθίσματα από το περιβάλλον) και αρνητική προδιάθεση (γενετικό υλικό με τάση προς το απόλυτο ή το άκαμπτο) θα μπορούσαν να αναπτύξουν αυτοπεριοριστικούς εγκεφάλους, με στερεοτυπική, προκατειλημμένη ή ανελαστική σκέψη. Με την εκγύμναση του εγκεφάλου καλλιεργείται η κριτική σκέψη, η αυτοδιαχείριση και η αποτελεσματικότητα στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή.

Copyright, 23/8/16, I. N. T.

βιβλιογραφία:

https://www.newscientist.com/article/2165707-old-people-can-produce-as-many-new-brain-cells-as-teenagers

 

 

Πώς υλοποιείται το project "Μαθήματα Ευλιξίας Εγκεφάλου" στην πράξη;

 

κατεβάστε το φυλλάδιό μας: pdf αρχείο για εκτύπωση (α' έκδοση Απριλίου) - τώρα ισχύουν νέες ημερομηνίες

 

Ατομικά μαθήματα

ή

Ομαδικά μαθήματα (δηλώστε το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ομάδα)

 

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες:

Ειδικές εργασίες για ηλικίες 6-11 ετών, 12-17 ετών, 18-29 ετών, 30-47 ετών, 48-65 ετών, 66+ ετών

 

Οι ομαδικές συναντήσεις πραγματοποιούνται στο χώρο μας. Οι ενδιαφερόμενοι (μεμονωμένα ή ως ομάδα) δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και αφήνουν τα υπόλοιπα πάνω μας. Μέγεθος ομάδας: 8 άνθρωποι (+/- 4). Διάρκεια συνάντησης: 1 και 1/2 (μιάμιση) ώρα.

Δώδεκα μαθήματα μέσα σε δύο μήνες: Μάιος, Ιούνιος στη Θήβα.

Θερινά μαθήματα (νέα ομάδα): Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, στη Θήβα και στον Πρόδρομο Θίσβης Βοιωτίας (παραλία Σαράντι).

 

Μαθήματα εξ αποστάσεως (ατομικά).

 

Ατομικά, πρόσωπο με πρόσωπο, εξυπηρετούμε διαρκώς.

 

Δυνατότητα ανοιχτής συναντήσης, διάρκειας 2 ωρών, που περιλαμβάνει παρουσίαση του θέματος με οπτικοακουστικά μέσα και συζήτηση. Η διοργάνωση γίνεται από τον φορέα που ενδιαφέρεται να παρέχει ευκαιρίες ευαισθητοποίησης και ψυχοεκπαίδευσης στα μέλη του (μικρές ομάδες έως 25 ατόμων, μεσαίες ομάδες έως 50 ατόμων, μεγάλες ομάδες έως 100 ατόμων, ή πολύ μεγάλες ομάδες). Δεχόμαστε προσκλήσεις από παντού.

 

Όποιος ενδιαφέρεται για συμμετοχή στις ομαδικές συναντήσεις, για οργάνωση κάποιας ανοιχτής συνάντησης ή για ατομικές συνεδρίες, μάς παίρνει τηλέφωνο στο 2262302619 και 6977702872.

 

Mind Coach:

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018