Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Ειρηνική Επίλυση Διαφορών και Συγκρούσεων

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

Η ψευδαίσθηση της ηθικής ανωτερότητας

Επίλυση Συγκρούσεων

Διαμορφώνουμε έναν ειρηνικότερο κόσμο

Μη βία σε έναν βίαιο κόσμο

 

...ο τρύγος:

τα σταφύλια στο πατητήρι, στα πόδια ρέουν οι χυμοί, ο μούστος στο βαρέλι του Συναισθηματικού Παιχνιδοσχολείου

copyright, φωτογραφία από τον τρύγο στο Κατώι του Κολιού, Χώστια Βοιωτίας, Αύγουστος 2014, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα 

 

 

Η ψευδαίσθηση της ηθικής ανωτερότητας

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα

Ψυχολόγου MSc.

Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία των αυτοεξυπηρετούμενων θετικών ψευδαισθήσεων, έχουμε ανακριβείς, υπερβολικά ροζ απόψεις για τον εαυτό μας, επειδή μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα για εμάς και να ενισχύουμε την ψυχολογική μας ευημερία. Οι φουσκωμένες πεποιθήσεις μας ότι είμαστε περισσότερο δίκαιοι, ενάρετοι και ηθικοί από τους άλλους, συμβάλλουν στη σοβαρότητα των ανθρώπινων συγκρούσεων. Όταν οι αντίπαλες πλευρές είναι πεπεισμένες για τη δική τους δικαιοσύνη, σημειώνουν οι ερευνητές*, η κλιμάκωση της βίας είναι πιο πιθανή και οι πιθανότητες επίλυσης είναι δυσοίωνα χαμηλές.

* Ben M. Tappin & Ryan T. McKay (2017). The Illusion of Moral Superiority. Social Psychological and Personality Science. 2017 Aug; 8(6): 623–631. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641986/

Copyright, 7/12/2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

Επίλυση Συγκρούσεων

αντιμετωπίζοντας την ανταγωνιστική θυματοποίηση

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα

Ψυχολόγου MSc.

Η ανταγωνιστική θυματοποίηση κυριαρχεί στον κόσμο μας. Κάθε αντίπαλο πρόσωπο ή ομάδα αναπτύσσει μια βαθιά αίσθηση ότι είναι το πραγματικό θύμα και προσπαθεί να συγκεντρώσει την προσοχή στο δικό του πόνο, ενώ αρνείται να δει την ταλαιπωρία που προκαλεί στον άλλο. Η επίλυση συγκρούσεων, σύμφωνα με την επιστήμη της Ψυχολογίας, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πιο ευέλικτες, αν και περισσότερο βαθιές και περίπλοκες οδούς, δίνοντας χώρο και χρόνο στη διαδικασία του πένθους, της ενδοσκόπησης, της ενσυναίσθησης, του σπασίματος του φαύλου κύκλου της εκδίκησης, της συγχώρεσης, και των συλλυπητηρίων.

Competitive victimhood has catastrophic consequences for conflict resolution. Due to mutual victimisation, each of the adversary person or group develops a profound sense of being the real victim and draws attention to its own suffering while failing to acknowledge the suffering of each other. Conflict resolution can be achieved through more flexible, although more deep and complicated routes, which are going through the process of mourning, introspection, empathy, breaking the vicious circle of revenge, forgiveness and condolences.

Η διαμεσολάβηση των δικηγόρων για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, χρειάζεται την υποστήριξη της επιστήμης της ψυχολογίας. Οι δικηγόροι χρειάζεται να εξοικειωθούν με την έννοια της παραπομπής στον ψυχολόγο όταν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους είναι ζητήματα προσωπικότητας, συναισθημάτων, αντιλήψεων, συμπεριφοράς και σχέσεων. Η συνεργασία διαμεσολαβητών δικηγόρων και ψυχολόγων κρίνεται απαραίτητη για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Copyright, 10/11/2016, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

Διαμορφώνουμε έναν ειρηνικότερο κόσμο

 

Παγκόσμια Hμέρα Ειρήνης

21 Σεπτεμβρίου

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα

Ψυχολόγου MSc.

 

Η ειρήνη στις μέρες μας είναι μια γλαφυρή, ποιητική, ρομαντική λέξη, που γράφαμε παλιά στις εκθέσεις, και που μοιάζει πολύ έξω από την επιρροή μας για να είναι εφικτή, πολύ μακριά από τις ανάγκες μας (για επιβίωση) για να έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε μαζί της. Δεν είναι όμως έτσι, για αυτό ας την ξαναπροσεγγίσουμε ρεαλιστικά και πρακτικά.

Η ειρήνη αποτελεί φυσική κατάσταση στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου κατά την οποία οι σχέσεις λειτουργούν αρμονικά και χωρίς βίαιες αντιπαραθέσεις (διαβάζουμε στην wikipedia). Το αντίθετο της ειρήνης είναι η βία. Η βία έχει πολλά πρόσωπα: τον πόλεμο, την εγκληματικότητα, την προσφυγιά, την πολιτική αστάθεια, την τρομοκρατία, τις διακρίσεις, τις στρατιωτικές δαπάνες, τα πυρηνικά όπλα, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενδοσχολική βία, την ενδοοικογενειακή βία... Μελετώντας τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης όπως μετριέται από το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη, http://economicsandpeace.org/, συμπεραίνουμε ότι λίγες είναι οι χώρες στον κόσμο που έχουν... ειρήνη. Από τις Ευρωπαικές, μόνο η Ελβετία, χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας όπου εξασκείται η συμμετοχική δημοκρατία.

Για να γίνουμε πιο πρακτικοί και να νιώσουμε ότι αποκτούμε τον έλεγχο των πραγμάτων (σημαντική μεταβλητή στην ψυχολογία το internal locus of control), θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνώνυμο της ειρήνης είναι η ευημερία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη οι δείκτες της ευημερίας είναι η κατοικία, το εισόδημα, η εργασία, η κοινωνική υποστήριξη, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η συμμετοχή στη δημοκρατία, η υγεία, η ευτυχία, η ασφάλεια, ο ελεύθερος χρόνος. Μελετούμε τους δείκτες για τη χώρα μας: http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/greece/.

Αποφασίζουμε να φτιάξουμε τον προσωπικό μας δείκτη ευημερίας, κάνοντας μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητά μας: φτιάχνω ένα όμορφο σπιτικό, κάνω μια εργασία που μου αρέσει, είτε είναι αμειβόμενη, είτε μη αμειβόμενη (δηλ. οικιακή εργασία, παραγωγή αγαθών ή υπηρεσιών για ατομική ή οικογενειακή κατανάλωση), βρίσκω και διαμορφώνω δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, απολαμβάνω να μαθαίνω και μαθαίνω δια βίου, φροντίζω το περιβάλλον, συμμετέχω στα κοινά, φροντίζω προληπτικά την υγεία μου και την ασφάλειά μου, αναζητώ μικρές καθημερινές δόσεις απλής ευτυχίας ενώ υποδέχομαι και τη «δυστυχία» ως μέρος της ζωής, αξιοποιώ δημιουργικά τον ελεύθερό μου χρόνο. Κι έτσι φτιάχνουμε το δικό μας ειρηνικό μικρόκοσμο. Συγχρόνως έχουμε τα μάτια και το μυαλό μας στραμμένο σε μάκρο-επίπεδο. Αποτελούμε μέρος της παγκόσμιας κοινότητας, για αυτό με παγκόσμια προοπτική συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου κόσμου.

Copyright, 17/9/2014, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

Μη βία σε έναν βίαιο κόσμο

 

Παγκόσμια Hμέρα Μη Βίας

2 Οκτωβρίου

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα

Ψυχολόγου MSc.

 

Η μη βία είναι διεκδικητική στάση ζωής που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και διάκρισης, που αναγνωρίζει την ισοτιμία και θεωρεί τον άνθρωπο το κέντρο και το μέτρο για όλα τα πράγματα.

 

Βία ασκεί ο άνθρωπος που πονάει κάποιον άλλο άνθρωπο ή του παραβιάζει την ελεύθερη βούληση.

Η βία έχει πολλές μορφές: σωματική, οικονομική, θρησκευτική, φυλετική, σεξουαλική, λεκτική κλπ.

Η βία δεν είναι μόνο το χαστούκι, η βρισιά, η εξουσία, η εκμετάλλευση· έχει και πιο αχνές αποχρώσεις.

Άσκηση βίας είναι το να λέμε στον άλλο τι να κάνει.

Άσκηση βίας είναι το να υποτιμούμε τον άλλο.

Πόσο δύσκολο είναι να μην είναι κανείς βίαιος σε ένα βίαιο κόσμο; Πολύ δύσκολο. Ίσως θα είμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας εάν παραδεχόμαστε ότι προσπαθούμε να μην ασκούμε βία στην καθημερινότητά μας. Έστω κι αν είμαστε πρεσβευτές και υποστηρικτές όλων των κινημάτων μη βίας.

Για να είναι ο κόσμος μας λιγότερο βίαιος, χρειάζεται ίσως εμείς να είμαστε περισσότερο σε ειρήνη μέσα μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους και τον κόσμο.

Στο όνομα της ειρήνης κάνουμε πόλεμο;

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Πώς θα είμαστε σήμερα εάν δεν απαντούσαμε στη βία με βία;

Οι ερωτήσεις έχουν χιλιοαπαντηθεί.

Κάνω focus στα μικρά πράγματα.

Προσπαθώ να βρίσκω διεκδικητικούς τρόπους μη βίας για να ζω μια μη βίαιη καθημερινότητα.

Ίσως τελικά η μη βία είναι το πώς ανταποκρίνομαι σε αυτούς που μου ασκούν βία στην καθημερινή ζωή.

Να μερικοί τρόποι:

1.      Το αναγνωρίζω ότι μου ασκείται βία και ποιας μορφής, το φέρνω μέσα στα όρια της επίγνωσής μου.

2.      Το επισημαίνω (στους δράστες), ανατροφοδοτώντας τους τις συνέπειες που έχει πάνω μου η δράση τους (ξεκινώ από την καλοπροαίρετη υπόθεση ότι δεν είναι σκόπιμη η βιαιότητά τους και τους δίνω την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους).

3.      Τους παρουσιάζω τι θα μπορούσε να γίνει χωρίς βία στην περίπτωσή μου.

4.      Κάνω διάλογο. Εκφράζω τις απόψεις μου. Ακούω τις δικές τους.

5.      Έρχομαι κοντά σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση με μένα για να πάρω κοινωνική υποστήριξη, να νιώθω τη δύναμη μιας ομάδας, να μοιράζομαι τις ιδέες μου, ανησυχίες μου, προτάσεις μου.

6.      Εάν δεν αλλάξει τίποτα απομακρύνομαι από αυτούς (τελικά απομακρύνω τους δράστες).

7.      Χαίρομαι τη ζωή, παίζω, ονειρεύομαι, κάνω σχέδια, προσπαθώ να τα υλοποιήσω. Μοιάζει άσχετο αλλά είναι σχετικό. Εστιάζω στη δική μου στάση μη βίας, παρά στη βία των άλλων.

 

Copyright, 2/10/13, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018