Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Υπηρεσίες Ψυχολόγου  >Βιογραφικό  >Projects  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English   

 

 

Άντρες, Γυναίκες, Ζητήματα φύλου

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

Αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε παιδιά και εφήβους

Ο,τιδήποτε

Άντρα μου πάει... στην ξενιτιά

Ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας στις αρχές του 21ου αιώνα

Οι μουσάτοι

Ο πατέρας

Παιδιά ψάχνουν γοργόνες μάνες

Αναγνώριση της βίας κατά των γυναικών

Για ζευγάρια

 

 

Αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε παιδιά και εφήβους

Photo by carlos quintero on Unsplash

Νέα έρευνα σχετικά με τη διαταραχή ταυτότητας φύλου (γνωστή και ως δυσφορία φύλου, στην οποία ένα πρόσωπο δεν ταυτίζεται με το βιολογικό φύλο του) θέτει ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης όταν εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν βιολογικές θεραπείες όσο το δυνατόν νωρίτερα για να βοηθήσουν τους νέους στην μετάβαση (αλλαγή φύλου) ή απαιτείται προσοχή στην περίπτωση των περίπλοκων ψυχολογικών ζητημάτων;

Η Melanie Bechard του Πανεπιστημίου του Τορόντο και οι συνάδελφοί της εξέτασαν την επικράτηση των «ψυχοκοινωνικών και ψυχολογικών ευπαθειών» σε 50 περιπτώσεις παιδικής και εφηβικής ηλικίας με δυσφορία φύλου και, γράφοντας σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Sex and Marital Therapy, επιχειρηματολογούν ότι οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν αυτούς τους παράγοντες* πιο σοβαρά όταν αποφασίζουν το σχέδιο θεραπείας.

* πχ. χρονικά προγενέστερη στη ζωή του παιδιού/εφήβου διάγνωση ψυχικής διαταραχής, όπως κατάθλιψης,
απόπειρα αυτοκτονίας, κλπ.

κι αυτά σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνικό ιστορικό για στοιχεία θυματοποίησης, διακρίσεων ή στιγματισμού, ώστε να μπορούν να διεκρινιστούν αίτια και αποτελέσματα.

Περισσότερα:

https://digest.bps.org.uk/2018/01/17/most-children-and-teens-with-gender-dysphoria-also-have-multiple-other-psychological-issues/

Copyright, 29/1/18, I. N. T.

 

 

Ο,τιδήποτε

Οι LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, trans, queer) κοινότητες και οι Σπουδές Φύλου έχουν καθιερώσει την ορολογία τους στα πλαίσια του κατοχυρωμένου δικαιώματος της διαφορετικότητας: η διάκριση σε άντρες και γυναίκες είναι αρκετή, ακριβής και πολιτικά ορθή; Η ψυχολογική έρευνα, όπως η πρόσφατη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships, έγινε με συνεντεύξεις στους συντρόφους 21 transgender με σκοπό να διερευνήσει τη σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική τους οικειότητα, την αλλαγή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, την ανησυχία για θέματα ασφάλειας, την περιθωριοποίηση και θέματα απομόνωσης, και νέες εκτιμήσεις για το φάσμα του φύλου. Το δείγμα αποτέλεσαν 13 cisgender γυναίκες (γυναίκες που το κοινωνικό τους φύλο συμπίπτει με το βιολογικό), 2 cisgender άντρες (άντρες που το κοινωνικό τους φύλο συμπίπτει με το βιολογικό), 4 transgender (από αρσενικό σε θηλυκό και από θηλυκό σε αρσενικό), και 2 άτομα ουδέτερου φύλου (που αυτοπροσδιορίστηκαν αλλιώς fluid ή bi-gender). Στο άρθρο φαίνεται πως το θέμα δεν εξαντλείται στην επιλογή και στην αυτοαποδοχή και αποκάλυψη στον στενότερο ή στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά συνεχίζει να έχει διακυμάνσεις δια βίου, καθώς δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση, αλλά είναι διαπροσωπική υπόθεση, θέμα διαφυλικών σχέσεων και κοινωνικό ζήτημα. Tο ίδιο αποδεικνύει και η εμπειρία της ψυχοθεραπείας LGBTQ.

1.Platt L.F., Bolland K.S. (2017). Relationship partners of transgender individuals, a qualitative exploration. Journal of Social and Personal Relationships, May 22.

Copyright, 22/6/17, I. N. T.

 

 

Άντρα μου πάει... στην ξενιτιά

Photo by Andrew Charney on Unsplash

Πάνε στη Γερμανία με κλάμα και πόνο.
Μπαμπά γιατί πρέπει να πας; Πές μου γιατί;
Γιατί έτσι είναι η ζωή, καημένα παιδάκια...

Από τον πολιτισμό των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=y5FoAzUKD-E Encardia, Άντρα μου πάει

http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=7665 Άντρα μου πάει, Franco Corliano, 1977

Copyright, 21/6/17, I. N. T. - Πες το με ένα τραγούδι, την παγκόσμια ημέρα της μουσικής

 

 

Ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας στις αρχές του 21ου αιώνα

Πόσο έχει αλλάξει το παραδοσιακό αντρικό πρότυπο (δραστήριος εκτός σπιτιού, εργασιομανής, κουβαλητής, προστάτης, πετυχημένος, έξυπνος, πρακτικός, ριψοκίνδυνος); Πώς τα νέα κοινωνικά δεδομένα έχουν επηρεάσει τους παραδοσιακά γνωστούς ρόλους; Ο άνεργος άντρας; Ο άντρας σε άδεια πατρότητας; Ο διαζευγμένος άντρας που ανατρέφει τα παιδιά του; Τι είδους προβληματισμούς εγείρουν  ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού (ετεροφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία, αμφιφυλοφιλία, πανσεξουαλικότητα, άφυλη σεξουαλικότητα, ασεξουαλικότητα) και ταυτότητας φύλου (βιολογικού -αρσενικό-θηλυκό- και κοινωνικού φύλου -άντρας-γυναίκα-ανδρόγυνο-άφυλο-φάσμα φύλου-), όπως τα αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι άνθρωποι, η κοινότητά τους και η κοινωνία;

Copyright, 20/6/17, I. N. T.

 

 

Οι μουσάτοι

Το Research Digest της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας έκανε πρόσφατα μια ανασκόπηση όλων των ερευνών που ...ασχολήθηκαν με τα γένια των αντρών. Τίτλος: "η ψυχολογία της γενιάδας". Γιατί οι άντρες όλου του κόσμου αφήνουν γένια; Μερικά συμπεράσματα αναφέρουν ότι τα γένια συμβολίζουν το αρσενικό, το σοβαρό, το σκεπτόμενο, το θλιμμένο, το γενναίο στυλ, και αυτό είναι που θέλουν συνειδητά ή υποσυνείδητα οι άντρες της γενιάς μας να προωθήσουν. Προσθέτω εγώ: μήπως είναι και μια υποσυνείδητη ανάγκη θρησκευτικότητας;

https://digest.bps.org.uk/2016/05/10/the-psychology-of-beards-digested/

Copyright, 20/6/17, I. N. T.

 

 

Ο πατέρας

Ο πατέρας σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ψηλά. 18/6/17, η γιορτή του πατέρα.

Copyright, 18/6/17, I. N. T.

 

Ο πατέρας σου μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι με το μυαλό και την καρδιά. 18/6/17, η γιορτή του πατέρα.

Copyright, 18/6/17, I. N. T.

 

 

Παιδιά ψάχνουν γοργόνες μάνες

Photo by jeremy bishop on Unsplash

με αφορμή ένα στίχο

https://www.youtube.com/watch?v=6YI1XAxEQxY

Unicef - Επέτειος 70 χρόνων - Γλυκερία "Τα παιδιά όλου του κόσμου":

Ποιες να 'ναι οι «γοργόνες μάνες» των παιδιών όλου του κόσμου;

Διακρίνω δύο κατηγορίες.

Εκείνες που δεν είναι φυσικές μητέρες, αλλά αξιοθαύμαστα υποκατάστατα, στα πλαίσια του ρόλου τους:

Οι γυναίκες που υιοθετούν παιδιά, οι ανάδοχες μητέρες, οι εθελόντριες σε οργανώσεις για παιδιά, οι νονές, οι θείες, οι γιαγιάδες, οι δασκάλες, οι εργαζόμενες ή επαγγελματίες για παιδιά...

Και εκείνες που είναι φυσικές μητέρες και μητέρες των παιδιών όλου του κόσμου, καθώς η ιδιότητα της μάνας δεν "εξαντλείται" στα δικά της παιδιά:

Οι εργαζόμενες μητέρες (στο σπίτι, στο χωράφι, στο γραφείο, στο κατάστημα, στην επιστήμη κ.α.), οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι κρατούμενες, οι ανύπαντρες, οι διαζευγμένες, οι μανάδες που πέθανε το παιδί τους... Έρχονται στο μυαλό μου εκείνες οι γυναίκες στη φυλακή που κρατούν αγκαλιά τα μωρά των άλλων κρατούμενων (που επιτρέπεται να τα έχουν μαζί τους μέχρι να κλείσουν τα τρία τους χρόνια), πόσο δικά τους τα νιώθουν καθώς συντηρούν τα μητρικά τους ένστικτα, και πόσο η τηλεκάρτα ζωντανεύει καθώς υλοποιείται η μητρότητα με τα πραγματικά τους παιδιά εξ αποστάσεως.

Γοργόνες μάνες είναι όλες οι γυναίκες που αγωνίζονται για τα παιδιά σε έναν κόσμο βίαιο και σκληρό, όπως δείχνουν οι παγκόσμιοι δείκτες των πολλών προσώπων της βίας.

Ο επιθετικός προσδιορισμός "γοργόνα" είναι υπέροχος. Μπορεί να μην γεννά, αλλά αναγεννά με στοργή και φροντίδα. Ή γεννά, όχι απλώς τα παιδιά της, αλλά τα παιδιά όλου του κόσμου.

Η βία δεν εξαλείφεται μόνο εάν πάψουμε το κακό, αλλά εάν προάγουμε το καλό.

Η 25η Νοεμβρίου έχει κηρυχτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών .

Copyright, 25/11/16, I. N. T.

Για τη μάνα:

- δείτε το βίντεο της Ι.Ν.Τριπερίνα εδώ video

- δείτε το video της Ι.Ν.Τριπερίνα στο youtube

  https://www.youtube.com/watch?v=JX6gQH2Wo10&feature=youtu.be

Copyright, 11/5/14, I. N. T.

 

 

Αναγνώριση της βίας κατά των γυναικών

για την αναγνώριση του φαινομένου και ενημέρωση για τη λεκτική βία, την πιο αδιόρατη μορφή βίας, αλλά και την πιο καταλυτική

Photo by volkan olmez on Unsplash

Η οικονομική κρίση, η απώλεια της εργασίας κάποιων αντρών, το πλήγμα στον ανδρισμό τους και στον πατριαρχικό ρόλο τους, είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τις ήδη βεβαρυμμένες διαπροσωπικές σχέσεις, με συνέπεια τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Η βία δεν έχει μόνο την προφανή μορφή της, τη σωματική. Μπορεί να είναι λεκτική, σεξουαλική, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική κ.α.

Η γυναίκα που δέχεται βία χρειάζεται να το αποδεχτεί (να πάψει να το αρνείται), να ξεπεράσει τις ενοχές και την αίσθηση ότι της αξίζει αυτό που συμβαίνει, και να αναλάβει την ευθύνη να βρει μια λύση, είτε μόνη είτε με τη βοήθεια κάποιου.

Είναι δικαίωμα των γυναικών μια ζωή χωρίς βία και φόβο.

Και, πράγματι, η βία μπορεί να ασκηθεί και από γυναίκες προς άντρες, όμως στην πλειονότητά του, το φαινόμενο της βίας είναι γένους αρσενικού.

Ποιο είναι το προφίλ των κακοποιημένων γυναικών:

Λεκτική βία:

Η λεκτική βία είναι η πιο λεπτή απόχρωση της βίας, που δύσκολα αναγνωρίζεται ως βία, αλλά αργά και σταθερά υπονομεύει την αυτοεκτίμηση της γυναίκας. Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει. Μορφές που λαμβάνει η λεκτική βία:

Αποδοκιμασία συναισθημάτων με δηλώσεις όπως «είσαι υπερβολικά ευαίσθητη» ή «δεν έχεις καμιά αίσθηση του χιούμορ» ή «απλά με παρεξήγησες».

Απόσυρση με δηλώσεις όπως «δεν σου μιλάω», «δεν σε αγαπώ» για τιμωρία.

Υποτίμηση με δηλώσεις όπως «κάνεις λάθος», «οι σκέψεις σου είναι λάθος», «τα συναισθήματά σου είναι λάθος», «δεν ξέρεις τι λες», «μη μιλάς εσύ, δεν έχεις άποψη».

Γελοιοποίηση με δηλώσεις όπως «είσαι για γέλια».

Αποπροσανατολισμός με δηλώσεις όπως «άσε τώρα αυτό, ας μιλήσουμε για το άλλο».

Κατηγορίες με δηλώσεις όπως «εσύ φταις για όλα», «το να μου λες τα συναισθήματά σου με πληγώνει», «εσύ με κάνεις και θυμώνω».

Ευτελισμός με δηλώσεις όπως «ε, δεν έκανες και τίποτα σπουδαίο».

Υπονόμευση με δηλώσεις όπως «δεν θα καταλάβεις», «δεν θα τα καταφέρεις», «θα αποτύχεις».

Απειλές με δηλώσεις όπως «χωρίς εμένα δεν έχεις καμία αξία».

Ύβρεις με δηλώσεις όπως «κυρά», «μαντάμ» κλπ.

Απώλεια μνήμης με δηλώσεις όπως «δεν θυμάμαι», για υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν.

Απαίτηση με δηλώσεις όπως «κάνε αυτό», αντί για «μπορείς να κάνεις αυτό;».

Επικρίσεις με δηλώσεις όπως «θα έπρεπε να το είχες κάνει με αυτόν τον τρόπο».

Άρνηση με δηλώσεις όπως «αυτό δε συνέβη όπως ισχυρίζεσαι», «αυτό δεν έγινε».

Η 25η Νοεμβρίου έχει κηρυχτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών .

Copyright, 25/11/12, I. N. T.

 

 

 

Copyright, 2012-2018, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018